Venezuela staat op springen

Een paar dagen geleden had ik een brainwave. Plotseling realiseerde ik me dat in Venezuela niemand aan de oude aanhang van de charismatische oud-president Hugo Chávez kan uitleggen waarom een andere economische koers noodzakelijk is. Daarom tobt de regering voort met halve maatregelen en worden de rijen voor de winkels steeds langer en raast de hyperinflatie voort.

Chávez leed onder die kwaal waar alle caudillos last van hebben. Ze omringen zich met jaknikkers die verder niet veel in hun mars hebben, bang als ze zijn dat iemand hen van hun troon stoot. Maar Chávez werd gegrepen door een agressieve kanker en was binnen een paar jaar dood. Hij liet een economische chaos na, want hij had door de vele onteigeningen het grootste deel van het productieapparaat van Venezuel vernietigd. Alleen de oliesector stond nog overeind. Hoe het daarmee gaat weten we maar al te goed, sinds de prijzen zo ongelooflijk gekelderd zijn.

hugo-chavez1

De overleden Venezolaanse President Hugo Chávez

Niemand heeft het talent om in het gat te springen dat Chávez achterliet. Dat is een lastig probleem, omdat nog zo’n veertig procent van de Venezolaanse bevolking in Chávez gelooft als in een god. Alleen hij had de mensen ervan kunnen overtuigen dat er weer een beetje meer kapitalisme nodig is om de gestrande revolutie met al zijn subsidieprogramma’s voor de armen die niet meer te betalen zijn vlot te trekken.

Intussen nemen de geruchten over een op handen zijnde staatsgreep door het leger en en sociale uitbarsting van het volk, waar het leger eigenlijk op wacht om die aan te kunnen grijpen, toe.

Ik was begin december voor de parlementsverkiezingen in Venezuela. De centrum-rechtse oppositie won die verpletterend en verwierf twee derde van de zetels. Maar de regering probeert het parlement op allerlei manieren te omzeilen, zogenaamd om de wil van het volk te respecteren. Alsof het volk alleen die mensen zijn die voor de regering stemmen. Onzin natuurlijk.

Nu wil ik graag terug en ik heb ongeveer 500 euro nodig voor (een deel van) een vliegticket naar Colombia (voor andere verhalen) en Venezuela en voor verblijfskosten.Je kunt me nog steeds steunen via de crowdfundingssite Yournalism. Kijk hier.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: