Het WK en zijn mislukte humor

Een van de opvallendste dingen rond het Wereldkampioenschap Voetbal is wel het aantal grappen dat verkeerd overkomt.

De laatste grol is van Argentijnse voetbalfans die een ‘gebroken ruggengraat’ met zich meedragen, daarmee overduidelijk verwijzend naar de gebroken wervel van Brazilië’s onbetwiste sterspeler Neymar. Op het internet wordt er schande van gesproken.Ubags Argebt ruggegraat 070714

Hem gingen onder andere een Mexicaans meisje met een haatlied, een ongelukkige tweet van de KLM naar aanleiding van de winst van Nederland op Mexico en de coketweet van Nicolette van Dam voor.

De Argentijnse fans hebben zich nog niet uitgesproken over hun actie, maar de overige partijen beroepen zich op humor. Dat ze het niet kwaad bedoelden en dat ‘het slachtoffer’ zich het vooral niet moet aantrekken.

Het is eigenlijk een manier om degene die zich gekwetst voelt het zwijgen op te leggen. Als je bezwaar maakt, kun je niet tegen een grapje en dat is een beetje suf.

Maar in een steeds internationaler communicerende wereld, met snelle en harde social media, en overal fotograferende smartphones doen we er toch goed aan na te denken voordat we onze juweeltjes de wereld in slingeren.

Wij Nederlanders vinden het geen punt om met een dikke joint op een foto te staan. Colombianen willen echter niet dat hun voetbalhelden coke snuivend op de grond worden afgebeeld. Maar wij kunnen er ook niet tegen als in een liedje de integriteit van Arjen Robben in twijfel wordt getrokken.

Lees hier mijn stuk waarin taaldocente en internationaal consulente Veerle Slegers en trainer communicatieve vaardigheden Mijnie Oosterom hun licht laten schijnen over humor in internationaal verband.

 

 

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: