Waarom Colombia valt over die coketweet van Nicolette van Dam

Cocaine 190614Wat in Nederland valt onder de categorie ‘Grapje, moet toch kunnen?’ valt elders weleens totaal verkeerd. Zoals Nicolette van Dams tweet met een getruukte foto van voetballers Falcao en James Rodríguez die cocaïne van een voetbalmuurtje snuiven. Nog steeds, een dag nadat de gewraakte tweet verscheen, zijn de Colombianen woest.

De hele pers heeft het item opgepakt. Er zijn verzoeken naar Unicef gegaan om haar te dumpen als ambassadeur en zelfs het Colombiaanse ministerie van buitenlandse zaken is opgeroepen zich uit te spreken over de zaak.

Het punt is natuurlijk dat de tweet een waarheid heeft geraakt. Niet zozeer dat Falcao en Rodríguez coke zouden snuiven, ik heb geen flauw idee daarover, maar dat Colombia nog steeds met cocaïne wordt geassocieerd, en dat doet pijn. Feit is dat het samen met buurland Peru de grootste cocaïneproducent ter wereld is. Hoe het ook zijn best doet om van dat imago af te komen – nergens worden zo veel drugsboeven gevangen als in Colombia – het blijft maar plakken.

En regelmatig maken filmsterren en popzangers net als Nicolette van Dam grapjes over Colombia en cocaïne. Auw!

In de VS en Europa wordt cocaïne geconsumeerd, in Colombia vallen de doden ten gevolge van the war on drugs: bendeleden, vaak nog minderjarig, maar ook rechters of officieren van justitie die drugsbaronnen juridisch vervolgen, en onschuldige burgers die op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. De FARC en ook andere illegale gewapende groepen in Colombia bekostigen hun oorlog grotendeels met de opbrengsten uit drugshandel.

Patricia Janiot, Colombiaanse en vooraanstaand journaliste bij de Spaanstalige afdeling van CNN, vindt dat Nicolette van Dam als Unicef-ambassadeur maar een campagne moet starten tegen het cocaïnegebruik in de Verenigde Staten en Europa. Daar heeft ze dus een punt. In deze tijden van verantwoorde kip en bananen eten en eerlijk gemaakte kleding kopen, moet je je ook afvragen waar je cocaïne vandaan komt. Net zoals bloedkolen heb je zoiets als bloedcoke. En eerlijke kolen bestaan wel, eerlijke coke niet.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: