Een smerige verkiezingsstrijd in Colombia

Over drie dagen zijn de verkiezingen in Colombia. De campagnes zijn de smerigste ooit, er staat veel op het spel. Wordt Colombia een normaal land in vrede of blijft het zijn geschiedenis schrijven in bloed. De vooruitzichten zijn niet bemoedigend want ook de vredesduif, de huidige president Juan Manuel Santos, heeft bloed aan zijn handen. Maar een begin moet worden gemaakt.

ImageVanaf dat ik zijn allereerste verkiezingscampagne volgde vanuit mijn appartement in Den Haag in 2002 griezelde ik bij Álvaro Uribe, Santos’ tegenstander in deze verkiezingen. Hij won glansrijk de verkiezingen in 2002 en stortte Colombia voor acht jaar in een maalstroom van haat tegen alles wat met links en mensenrechten te maken had. Na vier jaar Santos en vredesbesprekingen met de FARC probeert hij zijn marionet Óscar Iván Zuluaga aan de macht te krijgen om de oude orde te herstellen. Zelf mag hij geen president meer worden.

Uribe gold als de man die eindelijk het land op orde kreeg en de guerrilla een kopje kleiner maakte. De successen zijn in de loop van de jaren schromelijk overdreven en het oh zo glorieuze leger heeft ernstige schendingen tegen de mensenrechten begaan. Het ergste schandaal is dat van de falsos positivos: het leger executeerde onschuldige burgers en liet die voor guerrillero’s die gestorven waren in een gevecht met het leger doorgaan. Ja, zo kom je wel aan goede statistieken.

Talloze malen hebben congresleden en non-gouvernementele organisaties hun best gedaan om Uribe voor de rechter te slepen. Tot nu toe zonder succes: zijn invloed in alle gremia in Colombia is groot, dus ook bij justitie.

Tijdens deze verkiezingscampagne probeert Uribe president Santos een kopje kleiner te maken, door te insinueren dat hij drugsgeld heeft aangenomen voor zijn campagne, maar het is de vraag of dit zich niet tegen hem gaat keren. Santos heeft al gedreigd met gerechtelijke stappen.

Wanneer keert het lot zich tegen Uribe en gaat de countdown voor hem beginnen? Daar kun je een boek over schrijven.

Om te beginnen heb ik dit artikel geschreven. De foto bij deze blogpost is een spotprent die de hoofdrolspelers in de smerige verkiezingscampagnes afbeeldt als bende. Vooraan uiteraard Uribe zelf; geheel rechts Santos en tweede van links Zuluaga.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: