Gevallen Heer komt naar beneden

senor-caido-0409Het heeft de afgelopen tijd verschrikkelijk geregend in Colombia’s hoofdstad Bogotá. Zo erg dat het gemeentebestuur besloot de Montserrat-berg, aan de oostkant van de stad, af te sluiten. Vanwege het gevaar van aardverschuivingen mogen voetgangers de berg niet meer oplopen. Dat zou niet zo erg zijn, als het niet Heilige Week was: de week voor Pasen. Veel gelovigen beklimmen dan de Montserrat om de Gevallen Heer te bezoeken. En nu kunnen ze niet naar boven.

Er gaat wel een treintje en er is een kabelbaan, maar dat is voor veel mensen te duur. Toen het gemeentebestuur zijn besluit afkondigde, dreigde er dan ook zo wat een volksopstand.

De Heilige Week is in Colombia en ook in andere voormalige Spaanse koloniën eigenlijk belangrijker dan Pasen zelf. De nadruk ligt op het lijdensproces van Jezus en niet op Zijn herrijzenis. De Heilige Week is de meest vrome week van het jaar. De Colombiaan, die anders altijd wel te vinden is voor een verzetje, blijft thuis of gaat naar de kerk. Of hij gaat de Montserrate-berg op om de Gevallen Heer te bezoeken.

De Montserrat-berg in Bogotá

De Montserrat-berg in Bogotá. Foto: Paul Scott

De Gevallen Heer is Jezus die tijdens zijn Kruisgang verschillende keren valt. In 1656 maakte de beeldhouwer Pedro de Lugo y Albarracín een beeld van hem. Voor veel van zijn aanbidders is Hij de door tegenslag geplaagde man die telkens toch weer opstaat. Een uiterst herkenbaar beeld voor het merendeel der Colombianen. En daarom is de Gevallen Heer razend populair. De echte fanatiekelingen gaan op hun knieën de berg op om bij hun Jezus te bidden.

Dus nam het Aartsbisdom van Bogotá ook een besluit: als de gelovigen niet de berg opkonden om hun Gevallen Heer te eren, zou Hij naar beneden komen. En zo geschiedde. Aanvankelijk stond Zijn afdaling op woensdagochtend gepland, maar de zaak was kennelijk zo urgent dat Hij er al is, voor iedereen, in de Sagrario-kapel, in het centrum van de stad.

Opgelost, zou je zeggen. Maar zo simpel is dat niet. Want volgens de gelovigen wil de Heer helemaal niet naar beneden. Het is niet de eerste keer dat het gebeurt. Verschillende keren moest Hij de berg af om een wonder te verrichten: vrede bijvoorbeeld. Dat is een groot wonder in Colombia, waar het al meer dan 50 jaar oorlog is, tussen linkse guerrillabewegingen, het leger en overgebleven rechtse paramilitairen. Het bleek zelfs voor de Gevallen Heer een te groot wonder.

De mensen zeggen dat de Gevallen Heer uit ongenoegen om de afdalingen steeds zwaarder wordt. Dus wordt het steeds moeilijker om Hem naar beneden te halen. Maar via de kabelbaan, op een geïmproviseerde houten lift, heeft Hij er toch aan moeten geloven. Maandag mag Hij weer naar boven. En Hij hoeft geen wonder te verrichten.

Advertisements

Tags: , , , , ,

One Response to “Gevallen Heer komt naar beneden”

  1. Grenspost » Blog Archive » Jezus komt naar je toe met Pasen - Wereldwijd netwerk van Nederlandstalige correspondenten Says:

    […] beklimmen van een berg. Maar aan sommige tradities komt ook bij hyper katholieken een einde. Lees hier het verhaal van Wies Ubags in […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: