Colombia tobt over Pablo’s nijlpaarden

nijlpaarden-napoles-0309De bekendste Colombiaanse drugsbaron, Pablo Escobar, is al meer dan 15 jaar dood, maar in het stroomgebied van Colombia’s grootste rivier, de Magdalena, loopt nog een erfenis van hem rond, een stuk of twintig nijlpaarden.

Pablo stond bekend als natuurliefhebber en was gek op dieren. In het stroomgebied van de Magdalena, een gebied dat in Colombia bekend staat als de Magdalena Medio, zette hij de Hacienda Nápoles neer, zijn bekendste landgoed, met een omvang van dertig vierkante kilometer. Met een Russisch Antonov-vrachtvliegtuig liet hij dieren uit onder andere Afrika overkomen: giraffes, zebra’s, struisvogels en ook nijlpaarden.

De laatste jaren van zijn roerige leven kon de drugsbaron nauwelijks meer van zijn hacienda en de exotische fauna genieten. De politie en vijandige drugsbendes maakten jacht op hem en uiteindelijk werd hij doodgeschoten in december 1993.

Nápoles raakte in verval en werd geplunderd door mensen die op zoek waren naar schatten. Ze waren in de veronderstelling dat Pablo overal op zijn landgoed geld onder de grond begraven had. Maar dat bleek niet het geval.

De meeste dieren van de hacienda werden verkocht of weggeven aan dierentuinen. Maar met de nijlpaarden wist niemand zich raad. Pablo schijnt er aanvankelijk vier te hebben gekocht van een handelaar in de Verenigde Staten. Nu schatten dierenartsen die de nijlpaarden observeren dat het er rond de 20 zijn.

De ingang van de Hacienda Nápoles met daarop een replica van het vliegtuigje waarmee Pablo zijn eerste lading cocaïne vervoerde

De ingang van de Hacienda Nápoles met daarop een replica van het vliegtuigje waarmee Pablo zijn eerste lading cocaïne vervoerde

De meeste leven in en rond een meer op het landgoed, maar een paar jaar geleden ontsnapten er twee en begonnen de Magdalena af te zakken. Aanvankelijk waren de berichten dat het twee mannetjes waren en dat ze uit de groep in Nápoles waren gegooid door het hoofdmannetje. Maar later werd duidelijk dat het een mannetje en een vrouwtje waren. Colombia’s grootste dagblad El Tiempo meldde een paar dagen geleden dat het paar een baby heeft gekregen. De vader is er vandoor, naar verluidt omdat boeren op hem hebben geschoten om hem te verjagen. De streekbewoners hebben te lijden onder de enorme beesten, omdat ze hun oogst vertrappen en hun vee doodmaken. Dat laatste schijnen ze te doen om hun territorium af te bakenen.

Nijlpaarden kunnen agressief zijn en in Afrika vallen er jaarlijks talloze doden vanwege nijlpaardengeweld. Voor zover bekend zijn er in Colombia nog geen menselijke slachtoffers gevallen. Dierenliefhebbers vrezen dat eerder de nijlpaarden zelf het loodje zullen leggen als de mensen het echt zat zijn om hun vee en gewassen kwijt te raken. Vissers durven de rivier nauwelijks meer op, uit angst een van de gevaarten (mannetjes kunnen 4,5 meter lang worden) tegen te komen.

Daarom is nu het plan om in ieder geval het vrouwtje en haar jong te vangen. Het idee is een kooi in het dichte struikgewas langs de rivier te zetten en de beesten daar met eten in te lokken.

Maar dan is het probleem nog niet opgelost. Want wie zal zich over de twee nijlpaarden willen ontfermen? En waar o waar is het mannetje gebleven? En… wat gaat de rest van de beesten doen? Het worden er alleen maar meer.

Advertisements

Tags: , , , , ,

One Response to “Colombia tobt over Pablo’s nijlpaarden”

  1. Escobar Zoo « Grenspost Says:

    […] Gevolg: in Colombia leeft een kleine kolonie nijlpaarden en dat gaat niet altijd goed. Lees het hele verhaal op de blog van Wies Ubags in […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: