Waar is FARC-leider Tirofijo begraven?

Tirofijo

Tirofijo

Het is maart en in Colombia herdenkt de linkse guerrillabeweging FARC enige gevoelige verliezen. Een jaar geleden bombardeerde het Colombiaanse leger het kampement van commandant Raúl Reyes plat. Reyes en een stuk of 16 guerrillero’s werden gedood. Niet lang daarna werd bekend dat de legendarische FARC-leider en -oprichter Tirofijo overleden was, ook wel bekend onder de naam Manuel Marulanda. Over Tirofijo was al zo vaak gezegd dat hij dood was, dat het bericht in Colombia met scepsis werd ontvangen. Maar al snel gaven de FARC  zelf in een persbericht toe dat hun leider niet meer onder hen was. Er werd een nieuw opperhoofd benoemd: Alfonso Cano.

Sindsdien touwtrekken de guerrilla en het leger over de doodsoorzaak van de toen 78-jarige FARC-legende. Het leger wil graag doen geloven dat Tirofijo bezweken aan de stress en een hartaanval vanwege de militaire druk die het leger in het gebied uitoefent. Natuurlijk spreekt de guerrilla dat tegen.

Volgens Colombia”s grootste dagblad El Tiempo willen de autoriteiten sectie op de stoffelijke resten van Tirofijo laten verrichten om de doodsoorzaak te kunnen vaststellen. Ruime beloningen zijn er uitgeloofd aan de streekbewoners van het gebied waar de FARC-commandant naar verluidt zijn laatste maanden heeft doorgebracht. Maar de bevolking houdt haar kaken tot nu toe op elkaar. Waarschijnlijk uit angst voor vergeldingsmaatregelen van de FARC.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat Tirofijo’s laatste levenspartner, Sandra, de vier mannen die Tirofijo hebben begraven heeft laten vermoorden om te voorkomen dat zou uitlekken waar zijn graf is.

Ook na zijn dood blijft Tirofijo belangrijk. De FARC willen koste wat kost voorkomen dat hij net als Reyes als een trofee naar Colombia’s hoofdstad Bogotá wordt gebracht. Vernederend, vooral als dan ook nog uit een -volgens de FARC dan ongetwijfeld gemanipuleerd – onderzoek blijkt dat de grote leider het in zijn broek deed van angst om door het leger in de pan gehakt te worden.

De krant La Nación publiceerde deze foto van de 'dode Tirofijo' enkele maanden geleden. Hij bleek het niet te zijn.

De krant La Nación publiceerde deze foto van de 'dode Tirofijo' enkele maanden geleden. Hij bleek het niet te zijn.

Intussen wordt Tirofijo in het Venezuela van de linkse president Chávez, verdacht van FARC-sympathieën, herdacht. Tot verontwaardiging van de Colombianen natuurlijk. Volgens de rechtse president Uribe was Tirofijo gewoon een smerige terrorist. Het leger op zijn beurt spreekt graag over die bandieten van de FARC. Maar dat klinkt eigenlijk ook wel weer Robin Hood-achtig en dus sympathiek.

Frappant is dat ook deserteurs van de FARC, die de guerrilla de rug toekeren omdat de revolutionaire idealen vervaagd zijn en omdat ze in de guerrilla hetzelfde onrecht terug vinden als in de Colombiaanse samenleving als geheel, toch nog met ontzag over Tirofijo praten. Dat hij niet zoals andere commandanten zichzelf allerlei privileges toekende bijvoorbeeld.

Triest feit blijft dat Tirofijo na al die jaren ‘in de bergen’, zoals ze in Colombia zeggen, niets bereikt heeft. De sociale onrechtvaardigheid bestaat in Colombia nog steeds. Het verschil tussen rijk en arm is schrijnend. Maar militair zullen de FARC nooit sterk genoeg zijn om de macht te grijpen en een communistisch bewind te vestigen. Waarom nog doorgaan met deze zinloze en wrede oorlog die al zoveel levens heeft gekost?

Vredesonderhandelingen

Vredesonderhandelingen zitten er voorlopig niet in. Uribe is aan de macht gekomen vanwege zijn belofte om de FARC te verslaan. Het leger heeft vorig jaar belangrijke resultaten geboekt en dat heeft de president geen windeieren gelegd. Zijn volgelingen vinden zijn krijgshaftige en daadkrachtige taalgebruik prachtig. Voor de FARC is het onverteerbaar om tegen deze houwdegen te zeggen dat ze graag willen praten. En dus gaat de strijd door.

Er is een groep intellectuelen en mensenrechtenactivisten – Colombianen voor de Vrede – die een briefwisseling met de FARC begonnen is, om gijzelaars vrij te krijgen en om uiteindelijk vredesonderhandelingen te starten. Inmiddels zijn door dit initiatief zes gijzelaars vrijgelaten. Dat is de president een doorn in het oog. Hij steelt liever de show met spectaculaire reddingsacties als de Operatie Jaque vorig jaar juli. Daarbij kwam onder andere de inmiddels wereldberoemde Ingrid Betancourt vrij.

Volgend jaar zijn in Colombia presidentsverkiezingen en de messen worden al geslepen. Uribe mag zich niet nog een keer verkiesbaar stellen, maar het is niet onwaarschijnlijk dat hij nog een keer een grondwetswijziging door het congres loodst om toch een derde termijn mogelijk te maken. Hij heeft er belang bij dat de oorlog doorgaat en dat het leger resultaten blijft boeken. De oppositie heeft belang bij een succes voor Colombianen voor de Vrede en onderhandelingen. Tot nu toe vergaat het de club niet slecht. Op twee brieven heeft de guerrilla met vrijlatingen gereageerd. Misschien dat daarom de president Colombianen voor de Vrede het intellectuele blok van de FARC heeft genoemd.

Als Alfonso Cano slim is, pakt hij de hand die de ‘intellectuelen’ hem toesteken aan. Zonder gezichtsverlies kan hij dan beetje bij beetje toegeven en aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Uiteindelijk kan zelfs Uribe dan niet meer weigeren om te praten. Dan krijgt Colombia misschien ooit waar het al jaren zo vreselijk naar snakt: vrede.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , ,

4 Responses to “Waar is FARC-leider Tirofijo begraven?”

 1. Waar is de baas van Tanja? « Grenspost Says:

  […] Waar is de baas van Tanja? Gepubliceerd op maart 24, 2009 Uncategorized Columbia is op zoek naar het lijk van de overleden FARC-held Tirofijo. Correspondent Wies Ubags in Bogota buigt zich over het lugubere raadsel en vraagt zich af of er ooit vrede komt in het land. Lees het. […]

 2. Waar is de baas van Tanja? « Grenspost Says:

  […] Waar is de baas van Tanja? Gepubliceerd op maart 23, 2009 Colombia Columbia is op zoek naar het lijk van de overleden FARC-held Tirofijo. Correspondent Wies Ubags in Bogota buigt zich over het lugubere raadsel en vraagt zich af of er ooit vrede komt in het land. Lees het. […]

 3. Grenspost » Blog Archive » Waar is de baas van Tanja? - Wereldwijd netwerk van Nederlandstalige correspondenten Says:

  […] Columbia is op zoek naar het lijk van de overleden FARC-held Tirofijo. Correspondent Wies Ubags in Bogota buigt zich over het lugubere raadsel en vraagt zich af of er ooit vrede komt in het land. Lees het. […]

 4. Vocki Tostof Says:

  Super Comment, dies wollte ich selbst auch schon immer Mal schreiben, wusste aber niemals wie man dies ausdrucken konnte 🙂 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: